Paradontoza

paradontoza_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Paradontoza. Zanik kości i obniżenie dziąseł.

Tytuł:Paradontoza. Zanik kości i obniżenie dziąseł.
Autor:eleonora
24.6.2010, 07:28
Proszę o poradę, bo już nie wiem co mam ze sobą począć. Mam 32 lata, regularnie odwiedzam dentystę. Plomby wymienione, ubytków brak. W ciąży zaczęły mi krwawić dziąsła,ale dentystka powiedziała że to wina hormonów i przejdzie. Nie przeszło. Gorzej, rok karmiłam dziecko, więc zmiany hormonalne służyły chyba temu, do czego doszło. Zaczęło mnie boleć między zębami, ale dentystka nie mogła znaleźć problemu. Poszłam do innego gabinetu, okazało się że mam stan zapalny dziąseł. Były napuchnięte i krwawiły przy myciu, nic poza tym. Ze strachu odstawiłam dziecko od piersi. Perdiontolog przypisał mi rovamycin i po 5 dniach stan zaplany zniknął wraz z dziąsłami. Przerażenie mnie ogarnęło, bo dziąsła zaczęły mi się obniżć z dnia na dzień aż powstały szczeliny. Z pantomograficznego zdjęcia stomatolog oceniła, że mam znaczny zanik kości. Wizyta u perdiontologa za miesiąc, a ja nie wiem co mam robić. Myje zęby pastą Ajona i Meridol 3x dziennie jak zawsze. Czyszczę taśmą dentystyczną, płukam płynem meridol. Używam miękkiej szczotki OralB z gumkami do dziąseł, bo od średniej ranię dziąsła. Zjadłam już opakowanie q10, a dziąsła nada się obniżają. Co ma robić? Zęby ponoć siedzą w kości mocno ale boję się, że nim perdiontolog zacznie mnie leczyć, to zdążą wypaść. Proszę poradę, bo już nie wiem co mogę jeszcze zrobić.

Autor:michal123
21.3.2011, 19:10
już nie daję sobie rady z zębami w tym roku wypadły mi xxx dalej ...czego używać

Autor:gośka
21.3.2011, 19:14
pije piwo palę cienkie papierosy , chodziłam do wielu stomatologów ...jeden z nich powiedział mi szczerą prawdę ; jeszcze nikt nie wynalazł na świecie leku na paradontoze....

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Podaj najwyższy szczyt Polskich Tatr

paradontoza_ciekawostki

Ciekawostki

Ból zęba
Gdy boli nas ząb, możliwe jest, że nasza twarz opuchnie a w epicentrum bólu pojawi się obrzęk lub podchodząca ropa. Ból może promieniować także na inne zęby, w konsekwencji czego będziemy odnosić wrażenie, że boli nas cała szczęka, głowa a czasami nawet uszy.

Czy wiesz, że...

Wybielanie zębów jest jednym z najczęściej stosowanych zabiegów w gabinetach dentystycznych. Lśniący, biały uśmiech jest oznaką zdrowia i dobrego samopoczucia. Kolor zębów nie zawsze jednak, jest z natury biały. Każdy z nas, może mieć inny odcień zębów.

Polecamy

Leczenie zębów
W przypadku zaawansowanej próchnicy, kiedy infekcja rozszerza się obejmując miazgę zęba (unerwioną i unaczynioną tkankę), co powoduje znaczną bolesność (pulsujący, dokuczliwy ból), konieczne będzie kanałowe leczenie zębów.

Archiwum

Pyralgina (metamizolum natricum) jest niesteroidowym lekiem przeciwzapalnym z grupy pochodnych pirazolonu o działaniu przeciwbólowym, przeciwgorączkowym (silniejszym od salicylanów) i przeciwzapalnym. Pyralgina działa również słabo rozkurczowo na mięśnie gładkie, uspokajająco i przeciwwysiękowo. Działanie Pyralginy polega na hamowaniu aktywności enzymu - cyklooksygenazy w ośrodkowym układzie nerwowym.